You are currently viewing Vertigo

Vertigo

Penyebab vertigo. Vertigo adalah gangguan keseimbangan yang berlaku di telinga dalam supaya penghidap vertigo berasa pening atau ruang di sekelilingnya terasa berputar atau terapung. Vertigo menunjukkan bahawa terdapat ketidakseimbangan dalam nada vestibular. Ketidakseimbangan nada vestibular boleh berlaku kerana kehilangan input periferi disebabkan kerosakan pada labirin dan saraf vestibular atau boleh disebabkan oleh kerosakan sepihak daripada aktiviti nukleus vestibular atau vestibulocerebellar.

10 Punca Vertigo dan Bagaimana Mengatasi Vertigo

Penyebab vertigo tidak berlaku disebabkan faktor keturunan, tetapi disebabkan oleh beberapa faktor seperti migrain, keradangan leher, gangguan neurologi, penyakit bergerak, mabuk akibat alkohol, jangkitan bakteria telinga, gangguan visual, kekurangan oksigen ke otak, tekanan emosi, tekanan, dan dadah.

Penyebab Vertigo

 Gangguan telinga dalam

Penyebab vertigo disebabkan gangguan telinga dalaman

Kebanyakan vertigo berlaku apabila seseorang tiba-tiba berubah kedudukannya kepala, contohnya apabila bangun atau berdiri dengan cepat. Pening yang berlaku akan hilang dengan sendiri dalam beberapa minit. Jenis vertigo ini berlaku kerana masalah di bahagian telinga dalam dan dikenali sebagai Benign Paroxysmal Positional Vertigo.

Penyakit sistem saraf pusat

penyebab vertigo disebabkan oleh penyakit sistem saraf pusat. Gangguan sistem saraf pusat akibat beberapa penyakit seperti sklerosis berganda, kerosakan leher, tumor, atau strok yang boleh menyebabkan vertigo.

Migrain

Penyebab vertigo kerana migrain

 Migrain adalah satu jenis sakit kepala tetapi juga memberi kesan kepada penglihatan. The vertigo yang disebabkan oleh migrain boleh mengambil beberapa minit hingga beberapa hari.

Keradangan atau jangkitan

Punca vertigo disebabkan keradangan atau jangkitan

 punca vertigo disebabkan keradangan atau jangkitan. Jangkitan yang menyerang tubuh seperti selsema, selesema, atau lain-lain yang boleh menjejaskan prestasi telinga dalam dan akhirnya membawa kepada vertigo.

Kerosakan visual

Punca vertigo disebabkan gangguan visual mata selain daripada melihat juga boleh membantu dalam fungsi imbangan badan. Jadi itu masalah yang berlaku dalam visi boleh menyebabkan masalah keseimbangan dan pencetus vertigo.

Penyakit Meniere

Penyebab vertigo disebabkan oleh penyakit meniere Ilustrasi (c) Rdnattural Penyakit Meniere berlaku disebabkan peningkatan jumlah endolimf yang juga dikaitkan dengan seluruh sistem endolymphatic distension (hydrops endolymphatic). Keputusan penyakit Meniere telinga dalaman mempunyai banyak cecair yang akhirnya memberi kesan kepada keseimbangan badan. Pening yang berlaku boleh berlangsung selama setengah jam atau lebih lama.

Tumor sudut Cerebellar-pontine

Penyebab vertigo disebabkan oleh tumor sudut cerebellar-pontin. Tumor ini tumbuh perlahan-lahan, membolehkan sistem vestibular diteruskan menampung perubahan yang berlaku sehingga akhirnya manifestasi klinikal dihasilkan dalam bentuk sensasi lemah ketidakseimbangan dan bukan vertigo akut

Mabuk

Punca vertigo disebabkan oleh mabuk mengembara jarak jauh menggunakan kenderaan darat, laut dan udara sering muncul masalah mabuk. Mabuk boleh menimbulkan vertigo.

Kedudukan tidur

Penyebab vertigo disebabkan kedudukan tidur Ilustrasi (c) ThinkStock Kusyen kepala yang terlalu rendah atau terlalu tinggi boleh menjejaskan penampilan vertigo dan terutamanya jika anda bangun dengan serta-merta bangun dengan cepat.

Faktor lain

Penyebab vertigo disebabkan oleh faktor lain

vertigo boleh disebabkan oleh pelbagai faktor selain dari faktor-faktor di atas seperti berasa bimbang tentang pengaruh alkohol, dihirup oleh bahan kimia, di dalam bilik tertutup juga haba, ini boleh menyebabkan vertigo.

Bagaimana menangani Vertigo

-Anda boleh melakukan senaman vestibular untuk merawat vertigo. Latihan Vestibular seperti berikut.

-Berdiri lurus, buka mata anda dan tutup. Lakukannya 5 kali.

-Pergerakan kepala berputar. Letakkan dagu anda ke dada anda, putar kepalanya ke kiri, dan belok ke kanan, lakukan 3 kali.

-Muka wajah, kemudian turun perlahan-lahan sehingga anda menghadap ke bawah. Kemudian naik lagi menghadap perlahan-lahan dan lakukannya 3 kali.

-Berlatih gerakan gerakan miring, iaitu dengan cuba menahan telinga kiri ke bahu kiri. Pegang sehingga 15 saat, kemudian lakukan pada telinga yang bertentangan. Ulangi setiap bahagian setiap telinga 3 kali.

-Duduk dengan mata lurus dan terbuka. Kemudian berdiri. Apabila anda berdiri, rapat mata dan Ulangi 3 kali.

-Berlatih pergerakan bola mata anda ke kanan dan kiri secara mendatar dengan mata terbuka. Ulang dalam setiap arah 3 kali.

-Kemudian meneruskan dengan menggerakkan bola mata ke atas dan turun secara menegak. Berlatihlah otot mata dengan mengikuti mana objek bergerak itu, fokus pada objek pegun.

-Itulah 10 penyebab vertigo. Tidak semua pening adalah vertigo. Pusing tidak semestinya disebabkan kerana vertigo. Keadaan yang dialami mungkin disebabkan oleh tekanan darah rendah (hipotensi), kelaparan, atau perasaan kecemasan.

Leave a Reply