You are currently viewing Masalah Kencing Manis

Masalah Kencing Manis

Dalam bidang perubatan, magnesium hidroksida digunakan untuk menghasilkan susu magnesia; magnesium sulfat dalam penghasilan garam Epsom manakala magnesium klorida, oksida, glukonat, malat, oratat, dan sitrat digunakan sebagai makanan tambahan zat magnesium.
[av_gallery ids=’353′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’1′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’deactivate_avia_lazyload’ admin_preview_bg=”] Magnesium organik penting bagi kedua-dua haiwan dan tumbuhan. Klorofil merupakan porifrin berpusat magnesium. Keperluan gizi seharian bagi orang dewasa, yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti jantina, berat dan saiz, adalah 300-400 mg/hari. Banyak enzim memerlukan kehadiran ion magnesium untuk tindakan mangkinan, terutamanya enzim yang mempergunakan ATP. Pemakanan yang kekurangan magnesium selalunya boleh mengakibatkan kekejangan otot, yang biasanya dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular, diabetis, tekanan darah tinggi, dan osteoporosis. Kekurangan akut zat magnesium sangat jarang berlaku. Sayur hijau seperti bayam membekalkan magnesium kerana pusat molekul klorofil mengandungi magnesium. Kekacang, biji-bijian dan sesetengah bijian sempurna, adalah sumber magnesium yang baik. Walaupun magnesium terdapat pada kebanyakan makanan, ia biasanya wujud dalam jumlah yang sedikit. Seperti kebanyakan nutrien, keperluan seharian magnesium tidak dapat dicapai melalui hanya satu jenis makanan. Memakan beraneka jenis makanan, termasuklah lima sajian buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari dan banyak bijian, akan memastikan keperluan pemakanan magnesium yang mencukupi. Air juga boleh membekal magnesium, tetapi kandungannya berubah-ubah mengikut bekalan air. Air liat mengandungi lebih banyak magnesium berbanding dengan air lembut. Tinjauan gizi pemakanan tidak mengambil kira pengambilan daripada air, dan ini mungkin akan menyebabkan penganggaran lebih rendah dalam jumlah pengambilan magnesium dan kebolehubahannya. Di bawah adalah satu senarai gejala dan tingkah laku yang menunjukkan kemungkinan besar kekurangan magnesium  dalam tubuh badan. Jadi, kalau seseorang boleh mengenal pasti 12 gejala atau tabiat / tingkah laku dirinya seperti yang disenaraikan dibawah, maka pengambilan magnesium boleh menolong anda:-
 1. Luka / lebam yang lambat sembuh (selain dari disebabkan kencing manis)
 2. Mudah naik angin / marah
 3. Angina (sakit dada tetapi sebenarnya sakit jantung)
 4. Mudah rasa cemas
 5. Degupan jantung yang tidak stabil.
 6. Penyakit lelah (asma)
 7. Migraine
 8. Bronkitis
 9. Sindrom letih keterlaluan.
 10. Rasa sejuk di hujung jari/kaki
 11. Susah nak berfokus / beri perhatian
 12. Senang keliru
 13. Murung
 14. Kencing manis (diabetes) jenis 1 dan 2
 15. Fibromyalgia (sejenis sakit otot / sendi)
 16. Ketagihan karbohidrat, coklat, masin, makanan segera
 17. Tersedak / tercekik apabila makan, minum
 18. Kerap sakit kepala
 19. Sakit jantung
 20. Degungan jantung terlalu cepat
 21. Tekanan darah tinggi
 22. Homocystinuria
 23. Hyperventilation (nafas secara cepat kerana cemas / panik)
 24. Kurang / tidak subur
 25. Susah tidur
 26. Batu karang
 27. Kerap otot kejang
 28. Osteoporosis
 29. Paranoia (selalu rasa seperti sesuatu yang negatif akan berlaku bila-bila masa)
 30. PMS (pre menstrual syndrome)
 31. Polycystic ovarian disease (sejenis penyakit ovari)
 32. Semasa kehamilan ( sejarah pra-eclampsia atau eclampsia, murung selepas bersalin, melahirkan anak yang dilanda penyakit cerebral palsy)
 33. Keresahan
 34. Tenaga ‘batin’ yang berkurangan
 35. Sesak nafas
 36. Hisap rokok
 37. Senang terkejut disebabkan bunyi bising
 38. Keadaan, perihal atau situasi yang tertekan

 Kebaikan Magnesium Untuk Kesihatan

1. Mengurangkan risiko diabetes jenis 2 Menurut sebuah kajian, magnesium mempunyai peranan penting dalam mengurangkan risiko diabetes jenis 2, kerana magnesium dapat mempertahankan homeostasis glukosa dan mengatur rembesan dan sensitiviti insulin. Dari segi diabetes jenis 2, magnesium dapat membantu meningkatkan reaksi insulin untuk mengekalkan tahap gula dalam darah. Hasil carian imej untuk diabetes type 2 2. Meningkatkan metabolisme tubuh Zat Magnesium juga sangat berperanan dalam membantu sintesis protein, di mana ia boleh membantu tubuh untuk mengaktifkan enzim di dalam tubuh justeru meningkatkan proses metabolisme tubuh. Magnesium juga dapat meningkatkan sistem imun tubuh, justeru dapat mencegah tubuh dari serangan pelbagai penyakit. 3. Menjaga kepadatan tulang Dari aspek tulang, magnesium berperanan untuk
 • Menjaga kepadatan dan kesihatan tulang
 • Magnesium merupakan mineral penting sebagai penyusun tulang
 • Magnesium juga berperanan dalam menjaga kekuatan otot
 • Membantu mengatur kandungan kalsium, vitamin D, boron dan kuprum yang menjadikan kepadatan tulang terjaga setiap hari
 • Kewujudan magnesium mencukupi dalam tubuh membantu mencegah dan mengurangkan risiko osteoporosis
Imej yang berkaitan 4. Menjaga kesihatan jantung Kegunaan lain yang sangat penting dari magnesium adalah menjaga kesihatan jantung, sehingga jantung dapat berfungsi dengan baik. Tubuh yang kekurangan magnesium berisiko terkena penyakit jantung.
 • Magnesium membantu agar denyutan jantung teratur
 • Membantu menenangkan saraf
 • Mencegah stress, gejolak emosi dan rasa cemas berlebihan
Dalam kajian menyebut pengambilan makanan yang mengandungi magnesium dapat membantu mengurangkan risiko kardiovaskular, tekanan darah tinggi, sindrom metabolik serta masalah jantung.
Hasil carian imej untuk jantung sihat

Fungsi Magnesium ada lebih 300 kepada tubuh

5. Mengendalikan tekanan darah Magnesium juga berperanan dalam mengawal tekanan darah, mengelakkan tubuh terkena tekanan darah tinggi atau hipertensi. Umumnya pesakit darah tinggi mengalami kekurangan magnesium di dalam tubuh.
 • Magnesium membantu mengawal tekanan darah dimana magnesium berfungsi melebarkan otot polos
 • Membantu menjaga pembuluh darah agar tetap lembut dan lentur
 • Menjaga kualiti tidur – di mana kualiti tidur memberikan pengaruh besar terhadap risiko tekanan darah tinggi dan pelbagai lagi kesihatan keseluruhan.
6. Mencegah dan melegakan tubuh dari serangan asthma Magnesium sangat berguna untuk mencegah penyakit Asma, bahkan untuk orang yang telah terkena penyakit asthma yang cukup serius, dapat menormalkan kembali bernafas dengan bantuan zat / suplemen yang mengandungi magnesium. Magnesium berfungsi untuk:
 • Memberikan kelonggaran kepada otot-otot bronkus dan menormalkan pernafasan
 • Mengurangkan pengecutan otot
 • Membantu mengurangkan pembengkakan dinding bahagian dalam saluran udara
7. Mencegah sembelit Salah satu cara efektif untuk mengelakkan sembelit adalah dengan pengambilan magnesium yang mencukupi. Fungsi magnesium dalam hal ini adalah:
 • Mengaktifkan otot-otot usus sehingga dapat membantu pergerakan usus
 • Menarik air yang digunakan untuk melembutkan najis sehingga pembuangan lancar
Hasil carian imej untuk perut sihat 8. Magnesium penting bagi Ibu mengandung Magnesium adalah salah satu elemen penting semasa ibu mengandung. Pengambilan suplemen magnesium yang sesuai sangat digalakkan untuk mengurangkan risiko osteoporosis dan menjaga kestabilan tekanan darah. Peranan magnesium untuk ibu mengandung adalah:
 • Mencegah kekejangan dan cramp
 • Mencegah pre eklampsia dan darah tinggi
 • Membantu memelihara kekuatan tulang ibu dan bayi
 • Menjaga tahap insulin dan gula dalam darah
 • Membantu enzim untuk fungsi sistem tubuh
 • Mencegah sembelit pada ibu mengandung
 • Mencegah denyutan jantung tidak teratur
 • Menjaga kadar kolesterol
Hasil carian imej untuk mengandung Banyak kan? Ada peranan lain lagi kepada ibu mengandung di mana magnesium membantu mempermudahkan proses bersalin iaitu semasa contraction yang mana berlaku pengecutan otot. Ini saya akan kupas dalam posting yang lain. 9. Melegakan ketegangan otot dan stress Magnesium berperanan untuk melegakan sakit-sakit punggung, meredakan stress dan ketegangan pada otot. Ini kerana magnesium membantu dalam penyerapan kalsium dan bermanfaat dalam proses penyembuhan tulang. Gejala kejang kaki dan keletihan biasanya disebabkan oleh kekurangan magnesium. Untuk mengatasi sakit otot, elok tambah makanan dengan vitamin D kerana ia sering dikaitkan dengan kekurangan vitamin D

.Hasil carian imej untuk tidak stress

10. Mencegah serangan jantung Pesakit jantung umumnya kekurangan magnesium dan ini memberikan kesan buruk kepada jantung. Peranan magnesium kepada jantung adalah
 • Melindungi jantung daripada masalah denyutan jantung tidak teratur
 • Menenangkan saraf dan mencegah muntah, cramp, gangguan pencernaan, perut kembung dan sembelit
 • Menurunkan risiko pembekuan atau penggumpalan darah
11. Mengatasi stres, kemurungan dan gangguan kejiwaan Magnesium boleh bertindak sebagai ubat antidepresan iaitu dapat mengurangkan gejala kemurungan. Dalam satu kajian mendapati, kekurangan magnesium menyebabkan timbulnya risiko kemurungan yang cukup tinggi. Dalam hal ini magnesium bertindak untuk meningkatkan kadar serotonin (hormon gembira). Hasil carian imej untuk gembira

12. Menghasilkan kolagen Magnesium membantu pengeluaran protein di dalam tubuh, yang secara perlahan nantinya berubah menjadi kolagen. Kolagen secara umumnya terdapat pada kornea, tendon, ligamen, kulit, tulang, usus, tulang rawan dan pembuluh darah. Kolagen mempunyai kandungan serat yang sangat bermanfaat untuk menjaga kekuatan dan struktur otot. Kolagen juga mempunyai fungsi untuk membentuk dinding pembuluh darah, arteri dan kapilari, sehingga memberikan kekuatan pada dinding darah. Manfaat lain iaitu menjaga kekuatan tulang dan gigi. Berdasarkan dari sebuah kajian FDA (Food And Drug Administration) mengatakan bahawa kolagen berperanan dalam proses regenerasi tulang rawan. Manfaat kolagen selajutnya iaitu menjaga kesihatan rambut dan kuku. Kolagen merangsang pertumbuhan rambut dan menguatkan kuku. 13. Menyerap mineral Magnesium mempunyai peranan dalam membantu menyerap vitamin dan mineral penting di dalam tubuh, seperti natrium, kalsium, kalium dan fosfor. Penyerapan mineral terjadi semasa di dalam usus kecil. Kehadiran magnesium yang cukup di dalam tubuh, membantu dalam proses men-detoksifikasi banyak racun berbahaya di dalam tubuh, untuk dibuang keluar. 14. Kawalan fungsi pundi kencing Banyak wanita yang mengalami masalah sering ingin buang air kecil, kemudian masalahnya dapat diselesaikan dengan bantuan pengambilan makanan tambahan magnesium. Masalah buang air kecil (kencing) ini boleh muncul dari beberapa punca, seperti masalah nefritis, jangkitan dan lain-lain. Dengan pengambilan magnesium yang mencukupi badan dapat mencegah dari pundi kencing ini. Jangkitan saluran kencing biasanya bermula dari uretra dan pundi kencing, dan berkembang ke ureter dan buah pinggang apabila tidak dirawat.   Hasil carian imej untuk kawalan pundi kencing yang sihat 15. Mengaktifkan enzim Magnesium berperanan dalam membantu meningkatkan pengeluaran tenaga dalam tubuh, serta pengaktifan enzim untuk menghasilkan sel tenaga di dalam tubuh. Tanpa magnesium, tubuh anda tidak boleh dengan baik untuk mencerna makanan. Tubuh memerlukan magnesium untuk membantu proses pencernaan makanan, membantu mengatur tembaga, kalium, zink, vitamin D dan kadar kalsium, dan mengaktifkan enzim yang diperlukan tubuh. Magnesium sangat penting untuk sintesis enzim protein dan membantu menjadi pemangkin reaksi kimia dalam tubuh, seperti mengatur suhu tubuh. Magnesium bekerja untuk menghasilkan dan menyimpan tenaga. Tanpa magnesium, tidak ada tenaga atau gerakan di dalam tubuh, yang bermakna tidak ada kehidupan. Imej yang berkaitan Secara am, faktor-faktor seperti kesibukan, stres, tidak jaga makanan seperti penggambilan makanan segera serta pencemaran udara / air / cahaya / bunyi semuanya mengakibatkan seseorang individu itu kekurangan magnesium. [av_gallery ids=’351′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’1′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’deactivate_avia_lazyload’ admin_preview_bg=”] Gaya hidup moden dan kesibukan kerja secara amnya akan mempengaruhi diet, masa rehat kita. Ianya memang bukan senang untuk mengelak ataupun mengurangkan faktor-faktor yang menyebabkan kita kekurangan Magnesium disebabkan cara kehidupan masa kini. Namun, cara yang ternyata untuk kita mengatasi masalah ini adalah dengan menambah Magnesium ke dalam kehidupan harian kita. Ini kerana Magnesium merupakan sumber elemen yang melegakan badan dan minda kita selain peranannya dalam kesihatan kita secara keseluruhan. Dengan pengambilan Magnesium kita mampu menghadapi segala cabaran disamping menikmati kehidupan dengan lebih ceria! [av_gallery ids=’352′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’1′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’deactivate_avia_lazyload’ admin_preview_bg=”] Di bawah menunjukkan beberapa jenis makanan dan kandungan magnesium di dalam setiap jenis makanan tersebut. bayam (1/2 cawan) = 80 miligram (mg) mentega kacang tanah (2 sudu makan) = 50 mg kacang bol (1/2 cup) = 45 mg susu, rendah lemak (1 cawan) = 40 mg

Leave a Reply