Punca Marah

 

Yusliza terkenal sebagai seorang bos yang garang.Air muka nya yang masam mencuka dengan keningnya yang sering berkerut menjadikan dia kelihatan garang .Yusliza memang mudah melenting Di tempat kerja dia memikul tugas sebagai ketua kaunter perkhidmatan bas..Jika ada di antara pekerja nya yang berbuat salah, kemarahan nya akan membuak buak.dia sukar senyum dan bermesra dengan sesiapa.Sebagai pengurus kaunter bas express, sikap ini membuatkan dia sukar di dekati oleh pekerja bawahan serta pelanggan nya.Dia jujur dan cekap dalam membuat kerja namun sikap peramah dan mesra tiada pada diri nya.

Di rumah nya juga Yusliza mudah tersinggung .Sebagai anak sulung dia amat bertanggungjawab
terhadap keluarga.dia juga murah hati dan penyayang.namun sikapnya yang mudah tersinggung dan marah menjadikan kaum keluarga suka menjauhkan diri dari nya.Yusliza masih lagi bersendirian dalam usia 38 tahun.dia pernah putus tuning gara gara sikap nya yang panas baran itu.Peristiwa putus tunang yang berlaku sepuluh tahun yang lalu benar benar merobek hati nya.Meski pun dia tahu ia berpunca dari dirinya sendiri yang mudah melenting namun dia enggan mengakuinya.Sejak peristiwa itu beliau enggan berkawan dengan mana mana lelaki dan bertekad akan membujang sampai bila bila.Puas ibu bapanya berubat ke sana sini bagi mengubati masalah Yusliza yang di anggap tidak normal itu.Di kalangan kawan kawan nya juga beliau sukar di dekati di sebabkan oleh sikap panas baran itu.Mereka hanya berbual dengannya setakat yang perlu sahaja.Mereka juga berhati-hati untuk berkata apa-apa kerana kuatir Yusliza akan terasa hati jika mereka bercakap lebih.
Marah merupakan emosi yang sihat seperti halnya menangis atau tertawa. Jika seseorang marah,
disebabkan karena kecewa, takut, tersinggung atau merasa terluka. Namun, jika Anda
menemukan orang terdekat marah secara berlebihan, selidik dulu apakah dia dalam pengaruh
pengubatan atau menderita suatu penyakit

1. Hipertiroidisme
Hipertiroidisme terjadi karena kelenjar tiroid memproduksi hormon tiroid terlalu banyak. Kondisi ini biasanya banyak dialami para wanita. Menurut Dr. Neil Gittoes, seorang ahli endokrinologi di University Hospitals Birmingham and BMI the Priory Hospital, Birmingham, hormon tiroid mempengaruhi sistem metabolisme Anda. Hal ini akan meningkatkan kegelisahan, gugup, serta sulit berkonsentrasi. Ketika tiroid terlalu aktif, ini dapat menjadi alasan mengapa Anda mudah berteriak kepada anak-anak Anda,suami, atau orang lain.

2.Ubat kolesterol
Statin yang makan sebagai ubat kolesterol tinggi menimbulkan efek samping yang menyebabkan
seseorang mudah kehilangan kesabaran. Statin akan membuat serotonin lebih rendah, yang
menyebabkan peningkatan depresi dan kematian.

3. Diabetes
Seorang penderita diabetes yang kekurangan gula darah akan meningkat kemarahannya.
Ketidakseimbangan kadar gula pada tubuh dapat menyebabkan ketidakseimbangan serotonin dalam otak. Akibatnya, sesorang menjadi lebih agresif, kebingungan, marah berlebihan dan bahkan serangan panik.

4. Depresi
depresi seseorang dapat merasa sangat marah, gelisah serta menyebabkan perasaan tidak berharga,malu atau merasa bersalah.

5. Autisme
Gangguan perkembangan ini bisa mempengaruhi pertumbuhan otak secara normal serta ketrampilan sosial dan komunikasi. Banyak hal yang menstimulasi sensorik dapat meningkatkan kemarahan penderita autisme.

6. Alzheimer

Penyakit ini merupakan bentuk demesia atau kepikunan yang mempengaruhi fungsi otak termasuk
perilaku emosional dan kepribadian seseorang. Hal ini dapat menyebabkan ledakan kemarahan.

7. Ubat tidur

ubat tidur seperti Benzodiazepin bekerja dengan memperlambat berbagai fungsi otak. Dengan
pengurangan beberapa fungsi, obat tidur ini menambah kemarahan seseorang.

8. Sindrom pra menstruasi
Sindrom pra menstruasi (PMS) pada wanita terjadi karena tidak seimbangnya hormon seperti estrogen dan progesteron. Wanita menjadi lebih mudah marah tanpa alasan yang jelas. Menurut American College of Obstetrics and Gynecology, mood wanita bisa berubah selama dua minggu terakhir siklus menstruasi atau dua minggu sebelum menstruasi.

Punca punca kemarahan yang meledak boleh jadi di akibatkan oleh gangguan kesihatan sebagaimana
yang di bincangkan,gangguan kesihatan ini berpunca dari gangguan hormone yang keluar dari tubuhkita.emosi kita di sokong oleh jumlah hormone dan neurotransmitter yang terhasil pada otak.Besarkemungkinan kemerosotan hormon dan neurotransmitter menghasilkan kesan sebegini.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *