Masalah Tidur

HORMON UNTUK TIDUR.

Melatonin adalah hormon yang dihasilkan dari triptofan asid amino oleh kelenjar pineal.Kelenjar pineal ialah kira-kira saiz inidividu dan terletak di tengah-tengah otak. Jumlah yang sangat kecil juga dihasilkan dalam retina (mata)dan usus. Kegelapan merangsang pengeluaran melatonin whilelight menekan aktiviti. Explosure kepada cahaya yang berlebihan pada waktu petang atau cahaya yang terlalu sedikit di siang hari boleh menganggu kitaran melatonin normal tubuh.

Kegunaan

1)Mengatur pola tidur
Kajian telah menunjukkan bahawa melatonin muncul untuk membantu dengan peningkatan umum pada orang yang sihat. Ia mengurangkan masa untuk mengambil masa untuk tidur,menggalakkan lesu, dan memanjangkan masa tidur. Ia juga membantu untuk mewujudkan kitaran tidur-jaga tetap bagi orang-orang dengan sindrom fasa tidur lambat. Ini adalah gangguan irama circadian di mana orang mempunyai masalah tidur sehingga lewat pada waktu malam dan kemudian mempunyai kesukaran berjalan pada waktu pagi.

2)Kanak-kanak
Kanak-kanak dengan gangguan psikiatri neuro seperti autisme, diserders psikiatri, cacat penglihatan, atau epilepsi cenderung mempunyai masalah tidur. Terdapat banyak kajian yang dijalankan setakat ini yang mencadangkan melatonin yang boleh memendekkan masa untuk tidur dan memanjangkan tempoh tidur bagi kanak-kanak ini. Tidur corak ini gangguan seperti penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, gangguan bipolar, gangguan perhatian defisit hiperaktif (ADHD), dan kencing manis juga boleh membantu.

3)Warga tua
Melatonin membantu mengawal selia corak badan itu tidur. Apabila kita meningkat tua,calcifies kelenjar pinal dan rembesan melatonin menurun, menyebabkan tidur yang sering dialami oleh erderly. Menurut kajian, melatonin pelepasan terkawal-terapi penggantian 2mg satu malam berkesan memperbaiki kualiti tidur dalam erderly.

4)Jet-lag
Perjalanan merentasi zon masa yang berbeza mengganggu irama circadian. Bukti menunjukkan bahawa tambahan melatonin boleh mengurangkan gejala-gejala jet-lag.Melatonin telah didapati mengurangkan masa yang diperlukan untuk tidur, mengurangkan keletihan siang hari, dan meningkatkan kewaspadaan di siang hari. Beberapa kajian telah mendapati bahawa tambahan melatonin perlu diambil antara setengah jam dan dua jam sebelum tidur destinasi untuk mendapatkan keputusan yang dikehendaki. Ia biasanya diambil untuk beberapa hari. Dos harian melatonin antara 0.5mg dan 5mg telah menunjukkan sama berkesan, kecuali orang tertidur lebih cepat dan tidur yang lebih baik selepas 5mg daripada 0.5mg. dos di atas 5mg nampaknya tidak begitu berkesan.Melatonin tidak berfungsi untuk semua orang: bukti mencadangkan bahawa lebih kurang separuh daripada orang-orang yang mengambil melatonin notis peningkatan.

5)Tekanan dan fungsi immunisasi
Melatonin juga membantu dengan tekanan dan ia membantu sistem imun membaikisendiri. Immunoenhancing, anti-tekanan dan penyakit mencegah, sifat-sifat melatonin mewakili pembalikan fisiologi rembesan kortisol yang disebabkan oleh tekanan dan tidak disebabkan oleh kesan langsung melatonin.

6)Kanser payudara
Melatonin telah lebah yang ditunjukkan untuk melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser dalam beberapa jenis kanser. Dua kajian tertentu pada tahun 2001 (salah satu di Boston dan satu di Seattle), menemui bukti bahawa wanita yang bekerja peralihan tanah perkuburan mempunyai peluang peningkatan pembangunan kanser payudara. Kedua-dua laporan yang diperoleh prospek bahawa keputusan risiko yang meningkat daripada penindasan kronik melatonin. Kepekatan melatonin biasanya puncak semasa kegelapan di sekitar 01:00. Orang yang bekerja kerja syif dan berjaga pada waktu-waktu ini kegelapan cenderung untuk bekerja di bawah lampu kalimantang yang telah ditunjukkan untuk menekan pengeluaran melatonin.
Kajian pertama menunjukkan wanita yang purata sekurang-kurangnya 5.7 jam kerja malam setiap minggu menghadapi dua kali ganda risiko kanser ini berbanding dengan wanita yang tidak bekerja pada malam. Kajian ini melaporkan “bukti-bukti yang jelas trend meningkatkan risiko kanser dengan tahun semakin meningkat kerja syif tanah perkuburan.
Kajian kedua menunjukkan bahawa risiko kanser payudara meningkat dengan tahun-tahun kerja syif. Mereka yang bekerja beberapa malam untuk sekurang-kurangnya 30tahun menghadapi risiko 36 peratus kanser payudara yang lebih tinggi daripadaorang-orang yang tidak pernah bekerja pada waktu malam.

7)Kanser prostat
Seperti kanser payudara, kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai kanser prostat mempunyai paras melatonin yang lebih rendah kemudian lelaki tanpa penyakit itu.Melatonin blok pertumbuhan sel-sel kanser prostat dalam kajian tabung uji. Dalam satu kajian kecil-kecilan, melatonin (apabila digunakan dalam kombinasi dengan rawatan perubatan konvensional) survival kadar yang lebih baik dalam 9 daripada 14 pesakitdengan kanser prostat metastatik. Menariknya, sejak meditasi boleh menyebabkan paras melatonin meningkat, ia kelihatan valeuable tambahan untuk rawatan kanser prostat.

8)Anti-penuaan
Melatonin memainkan peranan utama dalam proses penuaan semula jadi badan. Apabila pengeluaran pineal mula berkurangan, pada sekitar umur 40, penurunan itu menetapkan perubahan off dalam operasi sel-sel badan. Fisiologi sel beralih dari pembaikan dan peremajaan penuaan dan degenerasi. Sejak lain yang disediakan oleh tidur boleh menyokong proses penjanaan semula, melatonin mungkin itu secara tidak langsung melambatkan penuaan. Melatonin juga memainkan peranan pengawal seliaan dalam sistem endokrin dan merangsang pengeluaran hormon pertumbuhan yang dikenali sebagai bahan anti-penuaan yang paling luar biasa di sekitar.

9)Fungsi seksual
Laporan mencadangkan yang meningkatkan libido pada lelaki. Melatonin percubaan klinikal boleh menghalang kemerosotan umur yang berkaitan dengan organ seksual, yang telah dikaitkan dengan mati pucuk, disfungsi seksual dan kekurangan nafsu. Melatonin mengembalikan hormon seks yang meningkatkan libido muda mereka “puncak prestasi”tahap. Melatonin juga menggalakkan dan menyokong kesihatan prostat. Percubaan klinikal menunjukkan melatonin untuk menjadi perencat enzim 5-alpha-reductase, yang boleh merangsang pertumbuhan sel-sel prostat, (menyebabkan prostat pembesaran). Melatonin juga telah ditunjukkan untuk memulihkan dan mengekalkan tahap zink biasa, penting untuk mengekalkan prostat yang sihat.
Melatonin telah juga ditunjukkan untuk mencegah arteriosklerosis, di mana arteri atau jantung tersumbat dengan plak. Melalui peranannya dalam menormalkan paras kolesterol,melatonin juga boleh melindungi daripada penyakit yang berkaitan dengan usia ini, yangmerupakan salah satu sebab-sebab utama mati pucuk lelaki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *